Mitä asioita haavanhoidosta tulee kirjata potilaan potilasasiakirjoihin ja miksi?
Monissa paikoissa käytetään apuna haavahoidon kaavakkeita, mihin kirjataan mitä on tehty ja milloin on tehty. Myös monissa potilasjärjestelmissä on erillinen osio haavahoidolle. Oleellisilta on kirjata mitä on tehty esim. mitä välineitä on käytetty haavan puhdistuksessa, mitä sidoksia on laitettu. Kertoa missä haava on esim. oikean jalan sääressä. Seikkaperäisesti kertoa minkä näköinen haava oli, onko se lähtenyt parantumaan, oliko se jo ummessa, tai auennut. Haavoja ei kannata liian usein avata. Kirjaamisessa kannattaa jo miettiä seuraava päivä jolloin haavasiteet vaihdetaan, sekä haava puhdistetaan. Tämä ei tarkoita, etteikö siteitä saisi avaa ennen kirjattua päivää, jos haava on erittänyt paljon tai siteet ovat muuten likaisen näköiset, ne kannattaa vaihtaa harkinnan mukaan.
Haavan hoidossa, kuin muussakin hoitotyössä pätee sanonta, jos sitä ei ole kirjattu, sitä ei ole tehty. Lisäksi on tärkeää kertoa missä haava sijaitsee, jotta seuraava hoitaja löytää haavan ja ei sekoita haavoja keskenään. Seuraavan haavahoitajan on myös helppo katsoa mitä välineitä haavanhoitoon on käytetty edellisellä kerralla, jos ne on kirjattu tarkasti. Näin hänen on helppo toteuttaa yhdenmukaista haavahoitoa. Haavan kunnon arviointi on myös seuraavalle helpompaa, jos haavan kunnosta on edellisellä kerralla kirjattu tarkasti.
Lähteet:
http://docplayer.fi/1444425-Haavahoidon-kirjaaminen-sahkoinen-kirjaamispohja-elixiiriin.html
http://www.kouluterveyskirjasto.fi/terveysportti/uutissorvi_uusi.lue_abstrakti2?iid=16786&iprint=3&p_hakusana=
https://www.theseus.fi/xmlui/bitstream/handle/10024/53320/kivikoski_ville.pdf?sequence=1
Haavan paranemiseen vaikuttavat tekijät
Haavan sijainti. Verenkierto kehon eri alueilla on erilaista. Limakalvoilla ja päänahassa olevat haavat paranevat nopeasti juuri hyvän verenkierron ansioista. Lähellä niveliä olevat haavat taas paranevat heikommin, koska ne altistuvat jatkuvasti liikkeelle ja aukeavat herkästi. Kuormituskohdassa olevaan haavaan kohdistuu taas painetta joka heikentää haavan paranemista. Painetta tulisikin koittaa pienentää jotta haavan alueen verenkierto tehostuisi. Hyviä välineitä tähän ovat esimerkiksi erikoispatjat ja jalkineet. Intiimialueella haavan infektioriski on suuri jos haavaan pääsee virtsaa tai ulostetta.
Nekroottinen eli kuollut kudos hidastaa haavan paranemisprosessia. Haavassa oleva kuollut kudos lisää myös infektioriskiä.
Haavan sopivan kostea paranemisympäristö edesauttaa paranemista. Haavan erittämä kudosneste sisältää ravintoaineita ja kasvutekijöitä jotka edesauttavat haavan paranemista. Haavaerite ehkäisee myös infektion syntyä. Haavaerite pitää haavan pH arvon paranemiselle suotuisana, eli n.6,5-6,7.
Turvotus estää verenkiertoa haava-alueella ja vaikeuttaa kudosten hapen ja ravinnonsaantia. Pitkittyessään turvotus hidastaa haavan paranemista.
Potilaaseen liittyvät tekijät. Potilaan korkea ikä altistaa infektioille, koska iho on iän myötä haurastunut ja kuivunut sekä ihonalaiskerroksessa on tapahtunut muutoksia. Ikääntymiseen liittyy ihon rakenteellisia muutoksia jotka saattavat aiheuttaa toiminnallisia muutoksia ja siten hidastaa haavan paranemista. Potilaan ravitsemustila vaikuttaa haavan paranemisprosessiin. Riittävä
hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen saanti ravinnosta ovat tärkeitä, jotta energiaa sisältäviä ravintoaineita saadaan haavan paranemiseen. Potilaan perussairaudet ja yleiskunto saattavat myös vaikuttaa haavan paranemiseen. Esimerkiksi diabetes hidastaa haavan paranemista. Diabeetikolla on myös muita suurempi riski saada haavaan infektio. Potilaan stressitaso saatata myös osaltaan vaikuttaa haavan paranemiseen, sillä stressaantuneen potilaan kortisolitasot ovat korkeat ja kortisoli liuottaa kollageeniä ja näinollen haavan paraneminen hidastuu.
Lääkehoito vaikuttaa haavan paranemiseen. Esimerkiksi immunosupressiiviset lääkkeet hidastavat haavan paranemista, koska ne vähentävät valkosolujen määrää ja altistavat haavaa infektioille. Myös syöpähoidoissa käytettävät sytostaatit heikentävät haavan paranemista, sillä ne estävät myös terveiden solujen toimintaa.
Lähteet:
Juutilainen.V ,Niemi.T 2007. Uusia ajatuksia ja välineitä haavanhoitoon. Viitattu 2.11.2016 http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/kokoelmat?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&p_p_lifecycle=0&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_doAsUserId=lmvaygeewqdukb&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_p_frompage=uusinnumero&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_viewType=viewArticle&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_tunnus=duo96420 http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ltt03553 www.kunnet.fi