maanantai 7. marraskuuta 2016

Sähköinen kirjaaminen

Sähköisen kirjaamisen tuomat haasteet

Sähköinen kirjaaminen ei tuo mukanaan pelkkiä etuja, vaan haasteitakin löytyy. Liian nopean ja valmistelemattoman siirtymisen sähköiseen kirjaamiseen on koettu vaarantavan potilasturvallisuutta, kun hoitajat eivät osaa käyttää järjestelmää oikealla tavalla. Hoitajat ovat myös todenneet työtahtinsa muuttuneen sähköisen kirjaamisen myötä. Epätäydelliset kirjausohjelmat ovat myös aiheuttaneet tilanteita, joissa hoitajat eivät ole päässeet käsiksi hoitopäätöksen kannalta oleellisiin tietoihin.

Sähköisen kirjaamisen edut

Sähköisen kirjaamisen etuihin kuuluvat muun muassa tietojen nopean jakamisen mahdollisuus, sekä potilaiden tiedonsaannin helpottuminen. Etuna on myös hoidon tarkempi seuranta. Näiden kautta sekä potilasturvallisuus että hoitajien työn tehokkuus saadaan paremmalle tasolle, mikäli sähköinen kirjaaminen saadaan onnistuneesti käyttöön.
Lähde: https://www.sgna.org/Portals/0/Gephart_A_SystematicReviewOfNursesExperiences_2015.pdf

FinCC-opas

1. Rakenteisella kirjaamisella tarkoitetaan tietoja, jotka kirjataan ja tallennetaan etukäteen sovitun rakenteen avulla.
2. Hoitotyön ydintiedoilla tarkoitetaan keskeisiä terveyden - ja sairaanhoidon tietoja joilla kuvataan toteutunutta tai suunniteltua hoitoa. Hoitotyön ydintiedot ovat hoidon tarve, hoitotyön toiminto, hoidon tulos, hoitoisuus ja hoitotyön yhteenveto.

Mitä mobiilikirjaaminen on?

Mobiilikirjaamisella tarkoitetaan laitteita jotka kulkevat mukana ja voit kirjata tiedot ylös tapahtumapaikalla. Mobiililaite voi olla niin puhelin kuin tabletti. Mobiilikirjaamisella haetaan pääasiassa työnteon nopeutumista ja helpottamista, kun hoitaja voi kirjata potilaan luona tarvittavat kirjaukset ja mittaustulokset. Mobiilikirjaaminen on yleistä kotihoidoissa, jossa lähes poikkeuksetta kirjataan jo mobiilisti. Lisäksi Tyks:ssä on osalla osastoissa käytössä myös mobiilikirjaamislaitteita. Mobiilikirjaaminen on kokoaika yleistymässä.

Mitä haasteita ja hyötyjä sen toteuttamisessa on?

Hoidon laatu paranee mm. sillä että kirjaukset ovat heti nähtävissä potilastietojärjestelmässä. Ei tule kaksoiskirjaamista, usein vanhalla tavalla mittaustulokset kirjattiin eka paperille ja kun päästiin koneelle, ne kirjattiin järjestelmään. Tämä tuo mukanaan myös merkittävän ajansäästön. Tutkimuksien mukaan virheelliset potilaskirjaukset vähenevät 75%. Hoitosuunnitelma on aina saatavilla mobiilista.
 Negatiivisina puolina henkilökohtaisesti koin kirjaamisten pituuden vähentyneen, koska mobiilissa oli hitaampi kirjoittaa. Kotihoidossa myös koin välillä hankalaksi kirjailla ylös samalla, kun käynnillä pitäisi keskustella asiakkaan kanssa.

Mitä muita mobiilisovelluksia kirjaamiseen hoitotyössä on tiedossa?

Erillaisia mobiilisovellutuksia löytyi pienellä googlaamisella jo monia. Järjestelmät toimivat lähes samalla poikkeuksetta samalla tavalla, omaisuuksissa oli jotain eroja. Alla listattuna muutaman järjestelmän kotisivut:

http://www.tiera.fi/palvelut/sosiaali-ja-terveyspalvelut/tiera-mobiili-kotihoito https://www.tieto.fi/toimialat/sosiaali-ja-terveydenhuolto/julkisen-terveydenhuollon-tietojarjestelmat/kotihoidon-tietojarjestelma http://fastroi.fi/tuotteet/hilkka-asumispalvelut-vanhuksille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti